Meer isoleren

Isolerende beglazing

Ramen hebben een grote invloed op de warmteverliezen van de woning omdat ze een hogere warmtedoorgang hebben dan geïsoleerde muren. Enkele beglazing kan het best vervangen worden door dubbele beglazing en bij voorkeur door superisolerende beglazing of hoogrendementsbeglazing (HR-glas). Vervangt u in alle ramen enkel glas door isolerend dubbel glas, dan bespaart u gemiddeld 320 tot 480 m3 gas per jaar. Dat is € 182,- tot € 274,- per jaar!

Isolerende beglazing

  1. Dubbel glas
  2. Voorzetramen
  3. HR+ glas
  4. HR++ glas

De kosten van het plaatsen van isolerende beglazing haalt u er na ongeveer 9 tot 14 jaar uit.


De isolatiewaarde van dubbel glas wordt voornamelijk bepaald door de breedte van de spouw tussen de glasplaten en door het type glas.

Gewoon dubbel glas
Dubbelglas bestaat uit twee (soms drie) glasplaten met daartussen een ruimte, de spouw. In deze spouw zit droge lucht of een gas. De spouw van ‘gewoon’ dubbelglas is gevuld met droge lucht.

Voorzetramen
Een voorzetraam is een vrij eenvoudige manier om uw ramen te isoleren. Hierbij worden speciale ramen, van diverse soorten glas, vervaardigd die voor bestaande ramen worden gemonteerd.

HR+ glas
De spouw van het dubbelglas is bij HR+ glas gevuld met edelgassen. Edelgassen isoleren beter dan gewone lucht.

HR++ glas
HR++ glas heeft de meest isolerende werking en levert ook de meeste energiebesparing, gemiddeld bespaart HR++ glas anderhalf zoveel als gewoon dubbel glas, op. Bij HR++ glas is er in de spouw, naast de vulling met edelgas, een flinterdun laagje (coating) met metaaloxide op de ruiten aangebracht. Deze coatings weerkaatsen de warmte, maar laten het zonlicht grotendeels door. HR++ glas verdient zichzelf voornamelijk terug in regelmatig verwarmde vertrekken, zoals de huiskamer.

Informatie

Kijk ook bij de publicaties en links voor meer informatie over energie besparende maatregelen.